https://fonts.googleapis.com/css?family=Rubik:300,400,400i,500,500i,700,700i
+47 90028961 smt@smt.no

Single Temperiertechnik :

Serie Med Vann

Serie Med Olje

Chill Serien

Hvorfor kjøle formverktøy.

Injeksjonsprosessen er syklisk i karakteristikk. Kjølingstid er ca. 50 til 75% av den totale syklusen. Derfor er optimalisering av kjøletid for best ytelse svært viktig fra kvalitet og produktivitetssynspunkt.

Kjøletiden er proporsjonal med veggtykkelsen. Derfor bør deldesign sikre mer eller mindre ensartet veggtykkelse gjennom hele delen.

Deldesign skal også sørge for at smelteflyten er jevn i alle retninger fra innløpet, og smelten skal nå grensen til delen mer eller mindre samtidig.

Kjølekanal design – plassering og størrelse og type – bør sørge for at smelten “fryser” jevnt inn i formen. Kjølekanaldesign kan perfeksjoneres ved hjelp av feks MOLDFLOW-analyse.

Det er nødvendig å forstå varmeutveksling og kjølingskanaldesign i formen.

 

Varmeveksling i formen

Under hver injeksjonssyklus følger følgende varmeoverføringer:

Fra smelten til formmaterialet (varmeinngang til formen) og
fra formmaterialet til kjølemiddel som strømmer gjennom støpeformens kjølekanal. (varmefjerning fra formen)
Hvis varmeinngang er mer enn varmefjerning, vil formtemperaturen fortsette å øke fra syklus til syklus. Derfor vil støpekvaliteten ikke være konstant fra syklus til syklus. Støpekvaliteten vil være ujevn – dvs. varierende fra syklus til syklus. Derfor er det et behov for å balansere mellom varmetilførselen og varmefjerningen i formen etter at ønsket formoverflate temperatur er nådd. Med andre ord ville fjerning av varme ved sirkulerende kjølevæske gjennom kjølinekanalen anta økningen av støptemperaturen over den ønskede verdi. I praksis kan det ikke være mulig å opprettholde konstant støptemperatur i forhold til tid. Form temperaturen vil imidlertid svinge mellom to verdier rundt ønsket verdi.

 

Under sprøytestøpe-syklusen finner man varmestrømning fra polymersmelte til form ved effektiv termisk difusivitet (spredningsevne),av polymersmelte og termisk varmeledning. Denne varmen skal fjernes ved å sirkulere kjølevæske gjennom kjølekanaler i kjernen og i hulrommet i kjøleperioden for å opprettholde ønsket temperatur. Ujevn temperatur på formverflaten resulterer i ujevn krymping i deler med innstøpte spenninger, krøllede seksjoner, synkermer, dårlig overflateutseende og varierende delmål fra syklus til syklus og til og med hulrom til hulrom.